Головна » Новини » Новини з роз'ясненнями правил оренди » Фонд державного майна наполягатиме на переоцінці вакантних для оренди об’єктів державної нерухомості із критично низькою залишковою вартістю

Фонд державного майна наполягатиме на переоцінці вакантних для оренди об’єктів державної нерухомості із критично низькою залишковою вартістю

Регіональне відділення Фонду державного майна України у Київській, Черкаській та Чернігівській областях скасував аукціон з передачі в оренду двоповерхової будівлі в місті Чорнобиль площею 698,4 м², що перебуває на балансі ДП «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження»

Посилання на аукціон – http://bit.ly/2ZdosTP

Стартова ціна, за якою будівля пропонувалась для оренди, становила лише одну копійку.


Нагадаємо, що відповідно до Закону про оренду проведення оцінки об’єкта державної нерухомості, що вперше виставляється на орендний аукціон, є необов’язковою, якщо його залишкова балансова вартість перевищує 10% первісної балансової вартості. Стартова ціна оренди при цьому визначається у розмірі 1% від його залишкової балансової вартості. Відтак, залишкова балансова вартість вакантної для оренди будівлі в місті Чорнобиль наразі становить 1 грн, однак навіть і ця невелика сума за даними обліку балансоутримувача перевищує 10% первісної балансової вартості цієї будівлі.

Фонд державного майна проаналізував цей і аналогічні аукціони з передачі об’єктів державної нерухомості в оренду, залишкова вартість яких і, відповідно, стартова ціна їхньої оренди є критично низькою і надав роз’яснення для своїх регіональних відділень.

Регіональні відділення Фонду звертатимуться до балансоутримувачів таких об’єктів і рекомендуватимуть їм проводити переоцінку об’єктів державної нерухомості з критично низькою залишковою вартістю перед аукціоном. Рекомендація про переоцінку грунтується на вимогах національних і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку про те, що підприємства зобов’язані вести облік свого майна за справедливою вартістю. У роз’ясненні підкреслюється, що внаслідок переоцінки конкретного майна балансоутримувачі не повинні також переоцінювати усі інші необоротні активи. Вони матимуть право обліковувати переоцінений для цілей оренди актив на окремому рахунку обліку – «інвестиційні активи».

Відтак, після того як балансоутримувач здійснить переоцінку будівлі в Чорнобилі, регіональне відділення Фонду державного майна у Київській, Черкаській та Чернігівській областях буде готове знову оголосити аукціон з передачі її в оренду, однак вже за ціною, яка буде визначена за результатами визначення справедливої вартості будівлі.

Новини, Про головне
Попередній запис
Щодо процедури передачі через ЕТС Прозорро.Продажі
Наступний запис
Постанова Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2020 року № 820 «Про затвердження примірних договорів оренди державного майна»
Меню