Головна » Новини » Про головне » Кабінет Міністрів ухвалив нову Методику розрахунку орендної плати за державне майно

Кабінет Міністрів ухвалив нову Методику розрахунку орендної плати за державне майно

28 квітня Кабінет Міністрів України ухвалив з дводенним доопрацюванням розроблений Фондом держмайна проєкт Постанови «Деякі питання розрахунку орендної плати», що запроваджує нову Методику розрахунку орендної плати за державне майно.

Закон про оренду, який набув чинності 1 лютого 2020 року, серед іншого змінив категорії орендарів, які мають право отримувати в оренду державне майно на пільгових умовах (тобто, без аукціону), за орендними ставками, які визначаються Кабінетом Міністрів України.

Разом із тим, новий закон встановив, що перше продовження будь-яких договорів, у тому числі комерційних, відбувається без аукціону за ставками оренди, які також визначаються Кабінетом Міністрів.

Ухвалена Урядом Постанова затвердила відповідні орендні ставки.

Порівняно з попередньою редакцією Методики запроваджуються такі суттєві зміни:

  • відбувається скорочення числа цільових призначень, за якими може бути використані орендовані об’єкти державної нерухомості. Внаслідок цього вирівнюються умови, в яких працюють орендарі на схожих або тотожних ринках. У такий спосіб досягається ефект запобігання викривленню конкуренції через невиправдане надання орендних пільг;

  • натомість, зменшуються орендні ставки для деяких соціально важливих видів діяльності, зокрема, приватної освіти (зменшено ставки у три і десять разів для приватних шкіл і приватних дошкільних закладів освіти, відповідно), для орендарів, які залучають молодь до занять спортом (зменшення з 17 до 3 відсотків).

Ухвалена Постанова Кабміну також вносить низку важливих змін до Порядку передачі в оренду державного і комунального майна.

Так, по-перше, запроваджується програма стимулювання інвестицій у відновлення занедбаних пам’яток архітектури. Орендарі, які забезпечили таке відновлення і завершили реставраційні роботи на об’єкті оренди, отримають право на додаткові орендні пільги. Якщо метою використання об’єкта є створення закладу освіти або музею, оренда зменшується до 1 гривні за квадратний метр на місяць.

В залежності від розміру інвестиції у реставраційні роботи строки оренди можуть сягати від 15 до 49 років.

По-друге, вдосконалюються підходи до визначення гарантійного внеску для участі в аукціоні. Відтепер його розмір підвищуватиметься для участі в аукціонах на привабливі об’єкти оренди (зокрема, в пасажирських терміналах аеропортів), і зменшуватиметься, якщо об’єкт великої площі розташований поза межами обласних центрів або міст.

По-третє, спрощується процедура надання звільнень і знижок по орендній платі для орендарів, які постраждали від карантинних обмежень, зокрема, такі орендарі отримують знижку на підставі заяви без необхідності внесення змін до договорів.

Насамкінець, нова Методика встановлює механізм врегулювання питань розміщення релігійних організацій, які користуються майном культових споруд за договорами позички або іншими договорами безоплатного користування, які Законом виведені за межі правового поля. Такі організації отримають право переоформити ці договори у договори оренди за пільговими ставками.

Новини, Про головне
Попередній запис
Оголошено аукціон з оренди рибного господарства
Наступний запис
Донеччина: будівля їдальні площею 820 м² в місті Волноваха вакантна для оренди
Меню