Головна » Новини » Про головне » Фонд держмайна вперше рекласифікував об’єкт оренди, визнавши його єдиним майновим комплексом

Фонд держмайна вперше рекласифікував об’єкт оренди, визнавши його єдиним майновим комплексом

Фонд державного майна України вперше здійснив рекласифікацію об’єкта державної нерухомості, договір оренди якого продовжується на онлайн-аукціоні. Тип об’єкта був змінений з «індивідуального визначеного майна» на «єдиний майновий комплекс» (ЄМК).

Йдеться про майно державного підприємства «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування», яке було передано в оренду як єдиний майновий комплекс за договором від 29 грудня 2004 року.

Згодом суд за позовом орендаря змінив предмет договору. Суд визначив, що замість єдиного майнового комплексу предметом договору має стати «індивідуально визначено майно». 8 квітня 2021 року вказаний договір мав бути продовжений на онлайн-аукціоні. Однак Фонд державного майна скасував цей аукціон з метою підготувати цей об’єкт до передачі в оренду за новою процедурою, передбаченою новим орендним законодавством. Раніше Фонд державного майна вже повідомляв про ситуацію, що склалась навколо аукціону з оренди цього об’єкта – https://bit.ly/3itVQ2I.

У складі об’єкта оренди налічується майно різних типів: виробничо-лабораторний корпус, основні засоби, нематеріальні активи, база відпочинку, автомобілі та інше.

1 лютого 202о року набув чинності Закон України «Про передачу в оренду державного і комунального майна». Серед іншого, Закон забороняє передавати в оренду нерухоме майно державних підприємств із визначеним цільовим призначенням і гарантує переможцям аукціонів право на використання об’єкта оренди на власний розсуд, крім випадків коли в оренду передається єдиний майновий комплекс державного підприємства. У такому разі Закон дозволяє вимагати від орендарів зберігати цільове призначення майна, скажімо, для виробництва машин та устаткування. Крім того, Закон забороняє Фонду здавати в оренду основні засоби, які не є нерухомістю, крім випадків коли вони передаються в оренду у складі єдиного майнового комплексу.

Фонд державного майна провів аналіз норм нового законодавства про оренду, а також положень договору оренди індивідуально визначеного майна ДП «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування» і дійшов висновку щодо його приналежності саме до типу об’єктів «ЄМК».

Наприкінці липня на виконання рішення ФДМУ про рекласифікацію об’єкта оренди орендар і ФДМУ закріпили новий статус майна в додатковій угоді до договору оренди.

Одночасно була приведена у відповідність  відсоткова ставка, за якою майно передано в оренду внаслідок чого вона змінилась з 10 до 12% річних згідно з новою Методикою розрахунку орендної плати за державне майно встановленої Постановою КМУ від 28 квітня 2021 р. № 630 «Деякі питання розрахунку орендної плати за державне майно». Місячна орендна плата за договором, відповідно, зросла з 397,07 тис. грн до 476,5 тис. грн на місяць.

Також Фонд держмайна інформує, що до оголошення нового онлайн-аукціону з продовження договору оренди єдиного майнового комплексу буде проведена оцінка та інвентаризація всього майна, що входить до його складу, а також незалежний аудит фінансової звітності орендаря.

Такі заходи необхідні, щоб у процесі підготовки ЄМК до аукціону максимально повно розкрити всю необхідну для потенційних орендарів інформацію та встановити справедливу вартість, за якою цей об’єкт буде виставлений на аукціон.

Довідково: 15 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проєкт Закону України №4572 «Про внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України» та інших законодавчих актів України щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна», відповідно до якого Фонд державного майна отримує право приводити об’єкти оренди за діючими договорами у відповідність із новим законодавством шляхом їхньої рекласифікації з «групи інвентарних об’єктів» у «єдиний майновий комплекс».

Новини, Про головне
Попередній запис
Оголошено аукціон з оренди пам’ятки архітектури національного значення в Кам’янці-Подільському
Наступний запис
Оголошено аукціон з оренди комплексу будівель на Одещині
Меню