Головна » Новини » Фонд держмайна встановив факт використання орендарем приміщень в центрі Києва після завершення строку дії договору оренди

Фонд держмайна встановив факт використання орендарем приміщень в центрі Києва після завершення строку дії договору оренди

Фонд державного майна здійснив перевірку 4 приміщень загальною площею 587,2  м² в будівлі корпусу Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (балансоутримувач), які раніше були орендовані приватним ВНЗ «Українсько-американський університет Конкордія» (Університет).

Об’єкти оренди розташовані за адресою: м. Київ,  вул. Тургенєвська, 8/4.

Зазначимо, що наприкінці минулого року Університет повідомив орендодавця про своє бажання припинити орендні відносини посеред навчального року у зв’язку із закінченням строків договорів оренди. Відповідно до вимог нового орендного законодавства, ці договори оренди могли бути продовжені на наступні 5 років на аукціоні. Наприклад, 2 грудня 2020 року Фонд провів успішний аукціон з продовження договору оренди приміщення в будівлі Одеського коледжу транспортних технологій приватної школи в Одесі. Внаслідок цього аукціону чинний орендар переуклав договір на 5 років і отримав право на подальші продовження без аукціону (див. посилання).

До листопада 2020 року Університет Конкордія орендував у держави за чотирма договорами оренди приміщення площею 55 м², 451 м², 19 м² і 60 м² і сукупна місячна орендна плата за цими договорами становила 54,2 тис грн. В період з 3 по 18 листопада Університет повернув з оренди усі орендовані ним приміщення за актами приймання-передачі, які були підписані предстваниками Університету і балансоутримувача.

Втім, за результатами перевірки, проведеною 3 лютого 2021 року робочою групою у складі представників Фонду держмайна, територіальних органів у м. Києві Держаудитслужби, ДФС України, КМДА було встановлено факт подальшого використання зазначених приміщень Університетом без сплати за оренду та будь-якого документального оформлення.

Надалі Фонд ініціюватиме повернення під контроль держави незаконно займаних колишнім орендарем приміщень. Акт здійснення перевірки був направлений до уповноваженого органу управління майна – Міністерства освіти та науки України для вжиття належних заходів реагування.

Враховуючи ситуацію, що склалась після відмови Університету продовжувати договори оренди, Фонд державного майна інформує.

Під час продовження договорів на аукціоні ставка оренди складає 12% від ринкової вартості, але не менше ніж орендар сплачував раніше. Ця ставка є універсальною і при продовженні застосовується для будь-яких договорів незалежно від цільового призначення, за яким приміщення використовувались раніше.

Натомість під час отримання приміщень вперше приватні університети отримали право на оренду приміщень без аукціонів. За чинною Методикою така оренда коштуватиме орендарю 10% від ринкової вартості приміщення.

«Можемо припустити, що деякі орендарі розробляють стратегії зниження орендних платежів через маніпулятивні відмови від продовжень договорів оренди із подальшим отриманням тих самих приміщень начебто вперше за зниженими ставками. Фонд підкреслює, що ці стратегії є надто ризиковими і такими, що ставлять під сумнів саму можливість продовження бізнесу таких орендарів. Фонд вживатиме дієвих заходів для забезпечення виконання законодавства і недопущення його викривлення через маніпуляції із окремими нормами орендного законодавства», – зазначив Перший заступник Голови Фонду державного майна Леонід Антонєнко.

Новини, Про головне
Попередній запис
Звіт за 7 тиждень 08.02.2021 – 14.02.2021
Наступний запис
Аукціон з продовження оренди частини приміщення: ціна зросла більш, ніж у 83 рази
Меню