Головна » Новини » Власна справа під час великої війни: з 24 лютого українці взяли в оренду понад 1000 об’єктів державної власності

Власна справа під час великої війни: з 24 лютого українці взяли в оренду понад 1000 об’єктів державної власності

Під час воєнного стану українці не припиняють працювати на економічний фронт. З початку повномасштабного вторгнення було укладено 918 нових договорів оренди на 1 091 об’єкт державної власності.

Сьогодні Фонд держмайна є найбільшим орендодавцем в країні. Він оперує нерухомістю загальною площею 7,8 млн кв. м, супроводжуючи більш ніж 14 000 контрактів, серед яких частка контрактів із фізичними особами складає майже 25 %. В середньому Фонд проводить 27 орендних аукціонів на тиждень.

Під час повномасштабного вторгнення ФДМУ запровадив гнучку політику в роботі з орендарями. Внаслідок цього фонду вдалось зберегти орендну базу майже на довоєнному рівні (загальна кількість договорів зменшилася лише на 2%) та стабілізувати рівень надходжень від оренди — з 21 млн грн у липні 2022 року до 54 млн грн у грудні 2022 року.

У кінцевому підсумку в 2022 році держбюджет отримав від оренди державного майна понад 575 млн грн. За перший квартал поточного року надходження від оренди склали 181,6 млн грн (це 24,9% від річного плану).

Які елементи гнучкої політики запровадив ФДМУ? Під час воєнного стану держава значно спростила процедуру передачі в оренду державної нерухомості. «Раніше аби орендувати майно необхідно було сплатити дві місячні орендні плати в рахунок авансового платежу та ще дві як забезпечувальний депозит. З червня 2022 року Уряд вдвічі скоротив стартові внески для орендарів державного майна, — зазначає директор Департаменту оренди та розпорядження державним майном Андрій Шрамко. — А для чинних орендарів у період воєнного стану також запрацював алгоритм автоматичної пролонгації договорів».

Крім того, за ініціативи Фонду вдосконалена сама оргпроцедура, а саме:

строк на узгодження з органом управління рішення про передачу об’єкта в оренду скорочено з 40 до 7 днів;

строки проведення аукціону скорочений до 5 днів від дати оголошення;

запроваджена спрощена форма договору;

майно державних установ, а також заборонених для приватизації об’єктів, за договорами укладеними до запровадження воєнного стану, можна здавати в суборенду;

бюджетні установи можуть отримати майно без аукціону — без незалежної оцінки та сплати забезпечувальних депозитів;

при визначенні стартової орендної плати не проводиться переоцінка у разі низької балансової вартості;

за відсутності залишкової балансової вартості стартова орендна плата становить 1 грн за 1 кв. м площі.

До того ж тепер всі документи (протокол про результати електронного аукціону, договір оренди та акт приймання-передачі) за замовчуванням підписуються за допомогою КЕП (електронного підпису). З моменту запровадження такої опції вже підписані онлайн 605 договорів (66% від загальної кількості). Однак, якщо про це попросить сам переможець, підписати можна і письмово. Детальна інструкція про те як підписати договір онлайн за посиланням: https://bit.ly/3LiAvaY.

Новини, Про головне
Попередній запис
Оренда котельні у Дніпрі – аукціон 23 травня
Наступний запис
Наступного тижня ФДМУ планує 14 аукціонів з оренди державного майна
Меню