Головна » Новини » Про головне » Фонд держмайна – головний рантьє України. Хто йому платить найбільше за оренду – 4 графіки і 6 фактів

Фонд держмайна – головний рантьє України. Хто йому платить найбільше за оренду – 4 графіки і 6 фактів

Фонд державного майна контролює 3600 підприємств і 1,5 млн обʼєктів. Частину з них він здає в оренду приватним компаніям. Forbes дослідив, на чому саме заробляє фонд і хто його ключові партнери. Спойлер: є несподіванки.

Найбільшими приватними рантьє України до початку великої війни були Віктор ПоліщукВагіф Алієв і Томаш Фіалапідрахував Forbes. Але навіть сумарно кількість орендних площ у їхній власності поступається активам головного рантьє країни. У Фонда підписані 14 000 договорів на оренду 8 млн кв. м площ. З них 5,8 млн кв. м – з метою комерційного використання.

Втім орендні здобутки Фонду держмайна у грошах не вражають. «За минулий рік ФДМУ заробив на оренді 575 млн грн, майже втричі менше ніж у 2021-му. За 10 місяців 2023 року надійшло 630 млн грн.

Forbes запитав фонд, з чого складаються надходження, хто головні орендарі за площею та які обʼєкти приносять у державну скарбницю найбільше грошей. У відповідь ми отримали кілька таблиць, візуалізували їх для зрозумілості і вибрали пʼять фактів, які дають уявлення, хто, скільки та за що платить державі.

«Київстар», СЕС у Чорнобилі чи порти? Фонд держмайна – головний рантьє України. Хто йому платить найбільше за оренду – 4 графіки і 6 фактів /Фото 1

1. Більшість компаній з топ-10 наповнювачів бюджету – орендарі портової інфраструктури

Портові оператори наразі приносять до бюджету понад 10 млн грн на місяць. Надходження від них корелюється із військовою ситуацією у Чорноморському регіоні, повідомив перший заступник голови Фонду держмайна Денис Шугалій. Чому так? Політика держави наступна: платять тільки ті оператори, які фізично використовують майно. У період активної дії «зернового коридору», надходження від портових операторів могли сягати до 20 млн грн на місяць.

Загалом найбільші доходи Фонд держмайна отримує через великі орендні контракти – водоканали, ТЕЦ, шахти, промислові об’єкти та майданчики в портах. Але абсолютна більшість об’єктів за кількістю – це нерухомість площею декілька десятків чи сотень метрів, уточнює Шугалій.

2. Один з найбільших платників – «Кривбасводоканал»

Орендна плата КП «Кривбасводоканал» до державного бюджету становить 2,5 млн грн на місяць. Підприємство орендує будівлі, споруди, огорожі, резервуари для води, дороги, лінії електропередачі, трубопроводи та мережі водогону, каналізації, електрозабезпечення.

Усе це для надання послуг з водопостачання та водовідведення жителям Кривого Рогу. Чому саме підприємство цього регіону є найбільшим – у Фонді держмайна не уточнили, так історично склалося.

«Київстар», СЕС у Чорнобилі чи порти? Фонд держмайна – головний рантьє України. Хто йому платить найбільше за оренду – 4 графіки і 6 фактів /Фото 2

3. Два найбільших по площі обʼєкти оренди – у зоні відчуження

Сонячні електростанції компанії «Солар Чорнобиль» займають сумарну площу у Чорнобилі 1,2 млн кв. м. Вони є складовою інженерної споруди системи охолодження обʼєктів ЧАЕС, що генерують енергію з альтернативного джерела – Сонця.

У період воєнного стану робота обʼєктів призупинена, оскільки вони є складовою режимного об’єкту у зоні відчуження. Їхню охорону посилено в рамках заходів з оборони північного кордон, каже Шугалій.

«Київстар», СЕС у Чорнобилі чи порти? Фонд держмайна – головний рантьє України. Хто йому платить найбільше за оренду – 4 графіки і 6 фактів /Фото 3

4. Левова частина орендарів за кількістю договорів – мобільні оператори. Винна радіофобія

На операторів мобільного звʼязку Kyivstar, Vodafone, Lifecell, а також оператора телекомунікацій «Датагруп» припадає 1067 договорів оренди, що становить 11% від усіх комерційних договорів. Щомісяця бюджет отримує від них понад 2 млн грн.

Одна з ключових задач, яку вирішують мобільні оператори за допомогою оренди, – розміщення вишок звʼязку. Не обходиться без проблем. Власники комерційних приміщень часто відмовляють у розміщенні через страх перед радіохвилями, 5G та навіть 4G. Питання вирішують завдяки державним площам, які здаються без забобонів. Часто мова йде про 2 кв. м.

«Київстар», СЕС у Чорнобилі чи порти? Фонд держмайна – головний рантьє України. Хто йому платить найбільше за оренду – 4 графіки і 6 фактів /Фото 4

5. Усі банки платять фонду 1 млн грн

Серед банків найбільші орендарі Фонду держмайна – ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк і УкрБудІнвестБанк. Щомісяця бюджет отримує від таких договорів близько 1 млн грн. Коли банки приходять до недержавних орендодавців нерухомості, ціна для них може зростати у пʼять разів, каже Шугалій. Вже після того, як банки вклалися у приміщення, також трапляються зловживання у вигляді підвищення сум оплати. Логіка підприємців проста – якщо це банки, значить вони можуть платити більше. У держави такі спекуляції відсутні.

6. Кавові автомати з горішками та снеками «захоплюють» приміщення

У компанії Vending Land – 95 договорів оренди з фондом. Але сумарно компанія займає лише 399 кв. м та сплачує 26 354 грн на місяць. Таких орендарів, що використовують площі 2–4 кв. м, чимало. Але якогось одного монополіста з автоматами самообслуговування на ринку все ще немає.

Вендінгові компанії встановлюють автомати у вузах, медзакладах, інших держпідприємствах. Їхня кількість продовжує зростати, констатують у фонді.

У матеріалі Forbes Ukraine розповіли про найцікавіші факти щодо оренди державного майна.
Читайте за посиланням: 🔗https://bit.ly/Forbes_rent.
Новини, Про головне
Попередній запис
На аукціоні з оренди – частина нежитлового приміщення у Глухові
Наступний запис
На аукціоні з оренди – частина будівлі в Одесі
Меню